Tesla Town: Ekologické mesto, ktoré umožňuje nahliadnuť do budúcich trvalo udržateľných komunít

Prvé ekologicky udržateľné “mestečko”, Tesla Town, postavia na predmestí Melbourne, hneď blízko mestského centra.

Prvé ekologicky udržateľné “mestečko”, Tesla Town, postavia na predmestí Melbourne, hneď blízko mestského centra. O výstavbu mesta budúcnosti sa postará miestna skupina Glenvill. Developer už teraz predal 60 nových domov, ktoré budú postavené a vybavené najnovšími technológiami spoločnosti Tesla. Chýbať nebudete teda strecha zo solárnych panelov, ako aj zásobník energie v podobe batérií Tesla PowerWall. Štandardnou výbavou budú tiež prípojky pre nabíjanie elektromobilov, či energeticky úsporné osvetlenie.

 

Fotogaléria - V Austrálií začala výstavba ekologicky udržateľného mestečka “Tesla  Town” | interez.sk

 

Yarrabend má byť jedným z najekologickejších a z pohľadu životného prostredia najudržateľnejších projektov v Austrálii. Vďaka nemu ušetria jeho obyvatelia, v porovnaní s bežnými obydliami, až 43% spotreby vody a 34% energie. Odpad sa zredukuje o neuveriteľných 80%. Není to teda iba o energetickej sebestačnosti, ale aj o úspore a rozumnom nakladaní s dostupnými zdrojmi.

 

 

Samozrejme, bývať v takto utopickom mestečku zatiaľ nie je vôbec lacnou záležitosťou. Cena domov sa totižto pohybuje od 1,48 do 2,1 milióna dolárov. Takéto bývanie si teda bude môcť dovoliť iba hŕstka vyvolených – na začiatok sa odhaduje, že v Yarrabende by mohli postaviť až 2500 domov. Je to však dobrý začiatok pre budúce generácie miest, v ktorých bývanie by sa v budúcnosti mohlo stať štandardom.

 

First "Tesla Town" - The Prepared Page

 

 

 

 

Zdroj: https://www.mojandroid.sk/tesla-town-yarrabend-mestecko/

https://electrek.co/2016/07/15/australian-mini-suburb-tesla-town-project-with-powerwalls-gives-a-glimpse-into-future-sustainable-communities/

Foto: electrek, interez

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka