Starý priemyselný areál v Miláne premenia na obrovský verejný park

Na scéne sa objavil ďalší odvážny projekt premeny nevyužívaného železničného areálu, ktorý dostane novú šancu na život. Tentoraz prichádza z Talianska, kde sa schyľuje k jednej z najväčších revitalizácií na Apeninskom polostrove za posledné roky.

Výsledkom veľkej revitalizácie, ktorá sa postupne pripravuje v jednej z priemyselných lokalít Milána, nebude reštaurácia ani kancelárie, ako je tomu pri väčšine podobných projektov. Trio ateliérov Diller Scofidio + RenfroPLP Architecture a Carlo Ratti Associati má trochu iný plán. Miestny priemyselný areál sa rozhodli premeniť na veľkú zelenú zónu prístupnú širokej verejnosti.

 

 

PARCO ROMANA, MESTSKÝ PROJEKT PRESTAVBY V MILÁNSKEJ ŠTVRTI PORTA ROMANA, INTERPRETUJE PRIEMYSELNÉ DEDIČSTVO LOKALITY A OŽIVUJE JU SÚČASNÝMI PROGRAMAMI ZAMERANÝMI NA ÉTOS UDRŽATEĽNOSTI.

 

Obrovský verejný park miesto železnice

V lokalite, kde vznikne Parco Romana, ako znie oficiálny názov pripravovaného milánskeho parku, je v súčasnosti len opustená železnica vedúca bývalým priemyselným komplexom. Ten tvorí iba zopár chátrajúcich objektov, takže okolo trate je množstvo nevyužitého miesta. Práve to sa dá využiť na premenu celého areálu, z ktorého vznikne veľký verejný park. Na realizáciu tak nebude potrebné zastavať nové pozemky. Zároveň sa zachráni ďalšia nevyužívaná lokalita poznačená chátrajúcim stavom.

 

 

Multifunkčný komplex plný športovísk

O nový život na miestach okolo nevyužívanej železnice sa postará pestré vybavenie verejného parku. Podľa návrhu z neho bude veľký multifunkčný komplex, v ktorom vyrastie množstvo športových zón. Kým exteriér bude plniť hlavne relaxačnú funkciu, v prerobených objektoch vzniknú športové ihriská, sčasti kryté a presklené. V návrhu sa objavujú bežecké trate, plochy na streetball či fitness zóny. V parku nebudú chýbať ani promenády plné zelene či ekologická plocha s mokraďami určená na pestovanie. Jednotlivé zóny sa budú dať využiť aj na koncerty a iné kultúrne podujatia pod holým nebom.

 

 

Časť priemyselného areálu sa zachová

Nie všetky budovy v areáli sa prerobia, či už na športoviská alebo inú občiansku vybavenosť. V parku takisto ostane zachovaná aj časť bývalej železnice. Tá nebude slúžiť len ako bariéra oddeľujúca pozemky. Autori projektu ňou chcú zanechať parku kúsok pôvodného dedičstva, ktoré má industriálnym nádychom spestriť podobu nového areálu. Či to splní všetky estetické a praktické nároky, to Milánčania zistia najskôr v roku 2026, kedy je naplánované ukončenie realizácie projektu.

Na západnom okraji bude v obytnej štvrti slúžiť športovcom pre zimné olympijské hry v Miláne 2026; po skončení hier sa prispôsobí trvalej medzigeneračnej obytnej komunite. Táto oblasť obsahuje hlavné verejné námestie, ktoré zakotvuje rôzne flexibilné prostredia pre vonkajšie cvičenie, spoluprácu a kultúrne podujatia.

 

 

 

 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: topreality.sk

https://dsrny.com/

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka