Rekonštrukčný boom spôsobil, že veľa nehnuteľností je podpoistených

V praxi to znamená, že v prípade škody nemusí poistenie dostatočne pokryť náklady na obnovu.
Rekonštrukčný boom spôsobil, že veľa nehnuteľností je podpoistených
 
Byt, ktorý bol poistený pred piatimi rokmi na určitú sumu, dnes môže mať reálnu hodnotu výrazne vyššiu, v niektorých prípadoch aj o 60 percent, čím sa výrazne zvyšuje riziko podpoistenia danej nehnuteľnosti. V praxi to znamená, že v prípade škody nemusí poistenie dostatočne pokryť náklady na obnovu.
 
Odborníci preto apelujú na pravidelnú kontrolu a prehodnocovanie najmä starších poistných zmlúv.
 
 
domček hypotéka 2022
 
Keďže ceny nehnuteľností išli hore, ľudia začali prehodnocovať, či sú dostatočne krytí. Vplyv na prehodnocovanie už existujúcich zmlúv mali aj udalosti v Čechách a veľké škody, ktoré boli spôsobené tornádom na Morave.
 
Podstatné je uvedomiť si najmä súvislosť medzi rastom hodnoty majetku a výškou poistnej sumy. Najčastejšími situáciami, keď dochádza k prehodnoteniu poistenia, je refinancovanie úveru.
 
Výšku poistenia a kontrolu zmlúv sa odporúča prehodnocovať asi po piatich rokoch od jej uzatvorenia, ale aj po rozsiahlejšej rekonštrukcii, výmene zariadenia či inom zveľadení majetku. Zároveň aj v prípade, že rozdiel medzi hodnotou nehnuteľnosti a poistnou sumou sa blíži k 10 percentám.
 
Ak je hodnota poisteného majetku výrazne odlišná od stanovenej poistnej sumy, v prípade poistnej udalosti sa môže stať, že klient dostane od poisťovne nižšie poistné plnenie.
 
Zdroj: reality.trend.sk, fingo.sk

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka