Ceny novostavieb v Bratislave vzrástli, počet voľných bytov klesá na historické minimá

Byty ponúkané v novostavbách v rámci Bratislavy dosiahli koncom minulého roka priemernú cenu 4 256 eur za štvorcový meter. Ide o najvyšší medziročný rast cien bytov v Bratislave od roku 2008.
Ceny novostavieb v Bratislave vzrástli, počet voľných bytov klesá na historické minimá
 
Ceny novostavieb v Bratislave medziročne vzrástli o 18,4 percenta. Byty ponúkané v novostavbách v rámci Bratislavy dosiahli koncom minulého roka priemernú cenu 4 256 eur za štvorcový meter. Ide o najvyšší medziročný rast cien bytov v Bratislave od roku 2008.
 
 
 
Počet voľných bytov sa opäť znížil, keď sa koncom roka z prvej ruky predávalo už 2 072 bytov. Počet predaných bytov za minulý rok presiahol 2 800 bytov, čo je v porovnaní s rokom 2020 nárast o takmer 17 percent.
 
K vysokému rastu výrazne prispel posledný štvrťrok, v ktorom došlo k cenovému skoku o 4,5 percenta oproti 3. štvrťroku 2021. K cenovému rastu prispela nová ponuka bytov, ktorá sa skladala prevažne z projektov stredného segmentu bývania, no aj napriek tomu dosahovala priemerná cena týchto bytov 3 900 eur/m2.
 
Okrem toho došlo k zdražovaniu bytov v už existujúcich projektoch, takisto najmä v strednom segmente bývania. Priemerne drahý byt v Bratislave sa koncom roka ponúkal za 267 000 eur. Priemerná absolútna cena tak medziročne vzrástla o 14,1.
 
Bratislava ako aj iné slovenské mestá má vážny problém na úrovni ponuky, keď v dôsledku zdĺhavých povoľovacích procesov a zastaralého územného plánu dochádza k poklesu počtu voľných bytov na historické minimá. Tento problém je v hlavnom meste evidentný už roky a objem ponuky postupne klesol na 40 - 45 percent úrovne z roku 2017.
 
Zdroj: trend.sk

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka