Bývanie: počuli ste o koloniálnom štýle

Zistite o ňom viac v nasledujúcich riadkoch.

Ľudia si zo svojich návštev cudzej krajiny či z letných dovoleniek často prinášajú najrozličnejšie suveníry, ako aj doplnky do domácnosti, ktoré ich bytom dodajú punc exotiky. Ak sa tejto exotiky nechcete vzdať ani doma, ste srdcom dobrodruh a radi spomínate na svoje cestovateľské zážitky, koloniálny štýl bývania je pre vás ako stvorený! Zistite o ňom viac v nasledujúcich riadkoch.

 

Čo charakterizuje koloniálny štýl?

Ťažké tmavé drevo, etno motívy v harmónii so svetlými prírodnými materiálmi, ako je koža alebo ratan. Tak by sme mohli koloniálny štýl  jednoducho charakterizovať. Avšak jeho formovanie bolo pomerne zdĺhavé. Ako názov štýlu napovedá, prvýkrát sa objavil počas kolonizácie Nového sveta vtedajšími svetovými veľmocami – Anglickom, Francúzskom, Španielskom. O spopularizovanie tohto štýlu sa zaslúžili práve moreplavci, ktorí si prinášali zo svojich ciest rozličné exotické predmety a kombinovali ich s klasickým európskym nábytkom.

 

 

Exotická, ekologická kvalita

Pre koloniálny štýl je typické využívanie tvrdého, ťažkého, kvalitného dreva. Keďže tento nábytok primárne slúžil v teplých a vlhkých oblastiach, musel odolať týmto podmienkam. Veľmi populárne je využívanie teakového dreva, ale používa sa aj tis, mahagónové drevo, čínske červené drevo či ázijský orech. Podlaha môže byť drevená alebo plávajúca podlaha s dostatočne znateľnou, nápadnou štruktúrou. Obľúbená je však aj keramická dlažba s kamenným vzorom. Nadšencov ekológie určite poteší, že koloniálny štýl bývania je veľmi šetrný k planéte, keďže využíva prírodné materiály a vyhýba sa plastom.

 

Harmónia farieb a vzorov

Koloniálny štýl sa často spája s využívaním rôznych etno či safari vzorov. Takéto motívy sa najlepšie vynímajú na menších kusoch nábytku či na doplnkoch, akými sú napríklad vankúše, deky či obliečky, esteticky ladiace s koženými sedačkami alebo kreslami z prírodných, čistých materiálov. Je však potrebné dbať na prehľadnosť. V koloniálnom štýle, ktorý v podstate spája rozličné štýly z celého sveta, je potrebné použiť určitý element, ktorý tieto výrazné prvky harmonicky prepojí. Tým môže byť napríklad farebná paleta, teda využívanie podobných farieb a odtieňov. Pre koloniálny štýl bývania sú typické prírodné odtiene od hnedej, cez zelenú, až po svetlé zemité pieskové farby. Keďže koloniálny nábytok je sám o sebe veľmi tmavý, odporúča sa kombinovať ho so svetlými farbami na stenách, ktoré zvýraznia farbu jednotlivých kúskov u vás doma.

 

 

Dekorácie a drobnosti

Dojem exotiky, dobrodružstva a atmosféra koloniálneho štýlu sa dá dosiahnuť aj maličkosťami a dekoráciami, ktoré možno máte doma a ani o nich neviete. Ideálnou dekoráciou sú svetlé drevené misky, bambus, či banánové listy. Rôzne rohože a doplnky z ratanu sofistikovane ozvláštnia priestor. Na steny môžete zavesiť staré mapy, na stôl položiť glóbus a tým priniesť do svojho domova kúsok histórie a dobrodružstva slávnych moreplavcov. Vhodným doplnkom môže byť aj starý retro drevený ventilátor. Exotiku koloniálneho štýlu podčiarkujú rôzne cudzokrajné rastliny, napríklad palmy a orchidey. Neváhajte ozdobiť svoj príbytok vejármi, africkými maskami a parožím divých zvierat, ktoré spoja prvky exotických krajín a kultúr do súdržného, estetického celku.

 

 

Nezameniteľný súlad

Koloniálny štýl sa považuje za jeden z najharmonickejších štýlov, keďže kombinuje tradičný európsky nábytok s exotikou. Farebná kombinácia tmavého a svetlého je kontrastná a lahodí oku. Všetky kusy nábytku sú jedinečné a nápadné, ale keď sa vhodne nakombinujú, dokážu vyvolať pocit nezameniteľnej harmónie a tepla domova.

Exotický koloniálny štýl si získal priaznivcov po celom svete. Jeho jedinečný, estetický, avšak veľmi prakticky navrhnutý dizajn je vhodný pre všetkých milovníkov harmonickej exotiky.

 

 

Zdroj:pixabay.com; Wood style design; shutterstock

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka