Na Bali vyrástla nová športová hala z bambusu

Bambus sa ako plnohodnotný stavebný materiál osvedčil pri viacerých malých stavbách.

Na využitie pri realizácii väčších projektov si však musel istý čas počkať. Prvým veľkým objektom, ktorý bol vybudovaný z tohto materiálu, je športovisko na Bali.

Halu tvoria betónové základy a bambusová strecha

Bambus bol ako hlavný stavebný materiál zvolený z viacerých dôvodov. Architekti z ateliéru Ibuku, ktorí boli poverení prípravou návrhu novej športovej haly The Arc, ho použili najmä ako prvok, vďaka ktorému aréna zapadne do prostredia. Objekt totiž vyrástol v areáli miestnej školy Green School, ktorá je postavená z prírodných materiálov. Tie sa použili aj na výstavbu arény, ktorej hlavným prvkom je vlnitá bambusová strecha pokrývajúca obvod haly takmer až po palubovku. Jedinou časťou, ktorá nie je z prírodných materiálov, sú betónové základy.

 

The Arc- Green School- IBUKU, Ateliér One -Image © Tommaso Riva

 

The Arc- Green School- IBUKU, Ateliér One -Image © Tommaso Riva

Rýchlej výstavbe arény predchádzali dlhé prípravy

Samotná výstavba športovej arény netrvala dlho, no celkový čas realizácie sa natiahol až na niekoľko mesiacov. Dôvodom boli dlhé prípravy spojené so skúmaním možností, ako takúto bambusovú konštrukciu zrealizovať. Výstavbe predchádzal dôkladný výskum, ktorého cieľom bolo nájsť správne postupy vedúce k realizácii kvalitnej stavby s dlhodobou životnosťou. Až následne sa začalo so samotnou realizáciou, ktorá prebiehala formou skladania jednotlivých bambusových dielov. Všetky diely sa pripravili priamo na mieste výstavby, kde sa následne zložili do požadovaného tvaru a vytvorili kompaktný strešný systém.

 

The Arc- Green School- IBUKU, Ateliér One -Image © Tommaso Riva

 

 

Najväčšia bambusová stavba tohto druhu na svete

Športová hala The Arc nie je žiadnou megalomanskou stavbou, ktorá by svojou veľkosťou konkurovala iným arénam. Jej úžitková plocha dosahuje len 760 m², čo ale stačilo na to, aby sa stala najväčšou bambusovou stavbou tohto druhu na svete. Nikde inde doposiaľ nebola zrealizovaná aréna z bambusových konštrukcií, ktorej výška by dosahovala 14 metrov. Ešte o pár metrov viac dosahuje šírka bambusovej haly. Tá má 19 metrov, čo je medzi stavbami z bambusu takisto nadpriemerný rozmer.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Tommaso Riva

Zdroj: https://www.designnuance.com/ibuku-and-atelier-one-builds-the-arc-from-slender-parabolic-bamboo-arches-and-gridshells/

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka