Ceny stavebných materiálov sa stále šplhajú nahor. Oplatí sa počkať alebo stavať

Zdražovanie stavebných materiálov zamiešalo karty mnohým Slovákom.
Ak sa teraz rozhodnete stavať nový dom, alebo sa pustíte do jeho rekonštrukcie, bude vás to stáť o 30 % viac v porovnaní s minulým rokom. No priplatia si aj tí kupujúci, ktorí majú rezervovaný byt v novostavbách a čakajú na ich dokončenie.
V porovnaní s októbrom 2020 vzrástli podľa Štatistického úradu SR ceny stavebných materiálov o 22,9 %, medziročný nárast cien stavebných prác štatistici vyčíslili na 8,8 %.
 
Ak sa teraz rozhodnete stavať nový dom, alebo sa pustíte do jeho rekonštrukcie, bude vás to stáť o 30 % viac v porovnaní s minulým rokom. Cena stavebných prác a stavebného materiálu v západoslovenskom kraji stúpla za posledný rok z 1200 na 1500 eur za štvorcový meter. To znamená napríklad pri výstavbe rodinného domu s výmerou 100 štvorcových metrov navýšenie nákladov až o 30-tisíc eur.
 
 
Na obrázku môže byť obloha
 
 
Ceny ešte stále nie sú na vrchole
Momentálne žijeme v období vysokej inflácie a prakticky ani nenájdeme oblasť, v ktorej by nedochádzalo k zdražovaniu. Aj vy váhate, či sa pustiť do rekonštrukcie či stavby domu, alebo ešte počkať na pokles cien?
 
Odpoveď závisí hlavne od toho, aká naliehavá je vaša potreba bývania. Ceny stavebných materiálov ešte nedosiahli svoj vrchol, takže vyčkávanie sa nemusí vyplatiť.
 
Kto chce teraz stavať, nemusí použiť klasický stavebný materiál, ale môže sa rozhodnúť aj pre alternatívu v podobe prefabrikátov alebo montovaných domov, ktoré dokážu ušetriť čas aj peniaze.
 
 
Zdroj: forbes.sk, uzitocna.pravda.sk

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka