V českom meste Náchod sa priemyselná časť premení na obytnú zelenú štvrť

Čoraz častejšie pribúdajú projekty, ktorých cieľom je premena takýchto miest na moderné zelené lokality. Takou sa stane aj bývalá industriálna zóna v českom Náchode.

Spomedzi niekoľkých opustených industriálnych štvrtí v susednom Česku, ktoré v najbližšej budúcnosti dostanú druhú šancu na život, sa šťastie usmialo aj na priemyselnú oblasť Tepna v meste Náchod. Tá by sa mohla stať inšpiratívnou ukážkou, ako je možné zvládnuť premenu nevyužívaných priemyselných areálov na moderné rezidenčné štvrte vybudované v zelenom duchu. Víťazný návrh z architektonickej súťaže totiž vzbudzuje najvyššie očakávania.

 

 

Mestské bývanie s dôrazom na sociálny kontakt

Mesto začalo chystať architektonickú súťaž, ktorú vypísalo minulý rok v máji. Vyhlásenie súťaže predchádzala rokovania s odborníkmi, verejnosťou, dotknutými orgánmi a potenciálnymi investormi. O inšpiratívny návrh novej podoby priemyselnej oblasti Tepna sa postarali poľskí architekti - víťazi súťaže Piotr Person, Olga Czeranowska-Panufnik, Wladyslawa Kijewska a Aleksander Sojka. Práve ich návrh oslovil porotu najviac, pod čo sa podpísalo prepojenie moderného mestského bývania s prírodou. Z projektu jasne vyplýva, že nová obytná zóna bude klásť dôraz na užšie sociálne kontakty postavené na spolunažívaní viacerých sociálnych a vekových skupín, ktoré budú zdieľať spoločné verejné priestory slúžiace na vytvorenie zázemia pre všetky skupiny.

 

1. cena
1 milión českých korún

strategickú parcelu s rozlohou 2,57 hektára mesto kúpilo v júni 2018 od firmy JTH Holding takmer za 56 miliónov korún.

 

 

Rezidenčná štvrť zasadená do prírody a zelene

O komfort a zdravú mikroklímu v celej štvrti vrátane spoločných verejných priestranstiev sa bude starať živá vegetácia. Skvelý návrh z dielne poľských architektov ráta s vytvorením viacerých mokradí a prírodných jazierok. V pláne je aj niekoľko menších skleníkov, kde by sa mali pestovať okrasné aj úžitkové rastliny. Zeleň nebude chýbať ani na budovách, ktoré budú chránené pred prachom a hlukom strešnými záhradami.

 

 

Hlavnú úlohu zohrajú recyklovateľné materiály

Bodku za udržateľnosťou celého projektu dajú recyklovateľné materiály, ktoré budú využité pri realizácii jednotlivých objektov aj pri osadzovaní inventáru v exteriéroch. Niektoré prvky v budovách/externých zónach nebudú len recyklovateľné po ukončení svojho využitia, ale zároveň sa už použijú ako recyklované pri realizácii štvrte. Recyklované prvky doplnia aj rôzne prírodné materiály, ktoré spolu so živou vegetáciou ešte zvýšia dôraz na vytvorenie zdravej mikroklímy.

 

 

 

Zdroj foto+článok: cceamoba.cz, topreality.sk

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka