Pasívny dom Bruck je pilotný projekt a demonštruje potenciál štandardu pasívneho domu v Číne.

Ide o vlajkový projekt uznávanej čínskej realitnej developerskej skupiny Landsea a jadro zriadenia výskumného a vývojového centra v Changxing, západne od Šanghaja.

Peter Ruge Architekten stanovuje nové štandardy udržateľnosti prostredníctvom dizajnu pasívneho domu v južnej Číne: Pasívny dom Bruck je prvé bývanie svojho druhu, ktoré bolo realizované v krajinách s vlhkým, teplým a južným podnebím pomocou aplikácie. 95% úspora energie a certifikované nemeckým Passivhaus Institut. Budova bola dokončená v auguste 2014 a oficiálne inaugurovaná.

 

 

Návrh tak podrobný ako realizačné výkresy naplánoval Peter Ruge Architekten v Nemecku s cieľom zlepšiť a implementovať inovatívne, energeticky úsporné a udržateľné stavebné postupy v Číne. Architektov podporili inžinieri Inštitútu pasívnych domov Dr. Feist v Nemecku. Ide o vlajkový projekt uznávanej čínskej realitnej developerskej skupiny Landsea a jadro zriadenia výskumného a vývojového centra v Changxing, západne od Šanghaja.

Päťposchodový apartmánový komplex pojme cca. 2 200 m2 36 jednoizbových bytov pre zamestnancov, 6 dvojizbových apartmánov Executive a 4 trojizbové vzorové apartmány. Byty boli naplánované tak, aby čínske rodiny, ktoré sa zaujímajú o výhody trvalo udržateľného bývania, dostali možnosť dočasne bývať v budove. Prostredníctvom tejto priamej skúsenosti môžu potenciálni klienti získať vlastné pochopenie toho, čo ponúka bývanie v pasívnom dome, pretože budova preukazuje maximálny komfort a kvalitu bývania. Cieľom je znížiť akékoľvek predchádzajúce výhrady voči úspechu návrhu pasívneho domu v extrémnych poveternostných podmienkach.

Miestna klíma formovala dojem z fasády: okenné jednotky s trojitým zasklením boli špeciálne použité vo všetkých súkromných miestnostiach a spoločných priestoroch, zatiaľ čo pevné tieniace prvky chránia sklenenú fasádu v teplejšej polovici roka. Uzavreté plochy vysoko izolovanej fasády chránia plášť budovy pred intenzívnym slnečným žiarením cez clonu z farebných terakotových tyčí.

 

 

Peter Ruge Architekten dosiahli s Passive House Brucka nový udržateľný míľnik v zelenom rozvoji Číny a získali za svoje plánovanie Zlatú medailu za Svetovú cenu za zelený dizajn v roku 2014. Energeticky efektívne budovy v južnej Číne sú kvôli klimatickým podmienkam veľkou výzvou; odpoveďou na to je zavedenie a realizácia udržateľných a na budúcnosť orientovaných štandardov pasívnych domov na čínskom trhu rezidenčných bytov.

 

 

Zdroj: Changxing, Huzhou, Zhejiang, Čína

https://www.archdaily.com/569638/passive-house-bruck-peter-ruge-architekten-2

 

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka