Beninský parlament sa presťahuje - nové sídlo poukazuje na prírodu a tradície

Niektoré africké štáty dokazujú, že v oblasti architektúry a stavebníctva postupne môžu dohnať vyspelý svet. K tým by sa rád zaradil aj Benin, v ktorom sa schyľuje k viacerým zaujímavým projektom. Jedným z nich má byť nové parlamentné sídlo.

Na križovatke utópie a pragmatizmu vytvárame súčasnú architektúru, ktorá spája predstavivosť afro-futuristickou víziou.

Inovatívne využitie miestnych zdrojov a participatívne metódy navrhovania nám umožňujú pracovať za hranicami väčšiny zaužívaných postupov pri navrhovaní a zbavovať sa dominantných noriem, aby sme vytvorili vlastné precedensy. Naše portfólio, ktoré pracuje naprieč rôznymi zemepisnými oblasťami, pokrýva široké spektrum projektov od občianskej infraštruktúry po dočasné inštalácie, od koncepcie až po realizáciu. Štúdio, ktoré založil Francis Kéré v roku 2005 s dvojitým zameraním na dizajn a spoločenské nasadenie, sa zameriava na budovy, dizajn a zdieľanie znalostí.

 

Parlament bude sídliť „v strome“

Krajším, funkčnejším a reprezentatívnejším sídlom beninského parlamentu sa má stať projekt z dielne nemeckého ateliéru Kéré Architects. Ten zvíťazil v medzinárodnej súťaži, ktorá bola vyhlásená kvôli výberu návrhu odkazujúceho na beninské tradície a ich prepojenie s prírodou. Práve nemecký ateliér mal túto požiadavku splniť najlepšie, a to vďaka návrhu sídla, ktorého kompozícia symbolizuje strom. Architekti totiž prišli s objektom, ktorý budú tvoriť podzemné hlasovacie priestory symbolizujúce korene, niekoľko kancelárskych poschodí tvoriacich kmeň a vrchné poschodia vyúsťujúce do koruny stavby.

 

Upraviť strešnú štruktúru národného parku Mali Foto: Iwan Baan

Zdroj: https://www.kerearchitecture.com/

 

Interiér hadieho pavilónu architektúry Kr Foto Iwan Baan

Zdroj: https://www.kerearchitecture.com/

 

 

V duchu starej miestnej tradície

Kompozícia symbolizujúca strom čerpá zo starej tradície, podľa ktorej predkovia súčasných Beninčanov rozhodovali o osude celého spoločenstva na zhromaždeniach pod stromom. To im malo dodať múdrosť činiť správne rozhodnutia a zároveň ich nabiť silou prírody, aby ich aj dokázali vykonať. Architekti tak symbolickým prevedením projektu splnili požiadavku na návrh, ktorý bude schopný zvýrazniť kultúrnu identitu národa. Navyše, vďaka využitiu dreva v konštrukciách budovy a vytvoreniu priestranného parku v jej okolí sa postarali aj o pútavý vzhľad a spojenie projektu s prírodou.

 

 

Posledná bodka za kolonizáciou

Zámer vybudovať nové parlamentné sídlo má ešte jeden dôvod. Vedenie krajiny sa aj takýmto spôsobom chce vyrovnať s minulosťou, ktorú poznačila kolonizácia. Súčasný parlament totiž sídli v budove z čias, kedy krajina patrila Francúzom. Výstavbou nového sídla sa tak pretne aj posledné puto beninskej štátnosti s koloniálnou históriou, ktorá je medzi miestnymi aj po viac ako 60 rokoch od vyhlásenia nezávislosti stále citlivou témou. Kedy sa tak udeje a kedy čaká poslancov veľké sťahovanie do „stromu“, to zatiaľ nie je známe. Ani architekti, ani beninská vláda zatiaľ nezverejnila konkrétne termíny začatia výstavby a plánovanej kolaudácie.

 

 

 

Text: Róbert Bosák - Topreality magazín

Zdroj foto: kerearchitecture.com

 

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka