Ceny bytov tak skoro neklesnú

Ceny nehnuteľností lámu všetky rekordy. V histórii samostatného Slovenska ľudia ešte nikdy neplatili za bývanie toľko ako dnes.

Aký bude ďalší vývoj? Budú byty ďalej dražieť?

Dopyt po bývaní je totiž vďaka hospodárskemu rastu a nízkym úrokovým sadzbám stále vysoký. Rastom cien nehnuteľností neotriasla ani napätá situácia vo svete či obavy z možnej krízy. Vývoju napomáha i silnejší dopyt mladých rodín, ktoré väčšmi uprednostňujú bývanie v meste. V posledných rokoch sa síce rozmohla výstavba v satelitoch okolo veľkých miest, no dlhší čas sa prejavuje i trend, že sa ľudia vracajú do miest.

Dnes sa do popredia dostáva nový názov na trhu – dostupná cena. Znamená cenu, pri ktorej sú ľudia pri podmienkach na trhu, výške svojich záväzkov, príjmov, osobných plánov a možností schopní nehnuteľnosť pri danej cenovej úrovni nadobudnúť bez toho, aby sa vystavili im známemu riziku budúceho defaultu.

Pozor na rok 2026?

Podľa popredného britského ekonóma Freda Harrisona, ktorý predpovedal krízu v roku 2008, realitný trh funguje na základe 18-ročných cyklov. Svoju teóriu opiera o vývoj cien nehnuteľností počas uplynulých 300 rokov. Kríza sa vraj cyklicky opakuje, väčšinou po 18 rokoch.

Cyklus rozdelil do 3 fáz:


•Trvá asi 7 rokov a ceny realít pomaly stúpajú, počas nej nastáva minirecesia.
•Tiež trvá zhruba 7 rokov a ceny nehnuteľností rýchlo rastú, najmä ku koncu.
•Realitná bublina praská, nastáva obdobie recesie, čo trvá približne 4 roky.


Podľa Harrisona sa nachádzame v prvej fáze, v závere 7-ročného rastu cien a pred nami je minirecesia, po ktorej nasleduje výrazné zdražovanie. Ak sú jeho prognózy správne, kríza na realitnom trhu by mala nastať v roku 2026.


 

Koľko stojí môj domov?

HYPOkalkulačka